Duyurular
Fakültemiz Ev Sahipliğinde Düzenlenen “5. Ulusal 1. Uluslararası Hemşirelikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi” Yüksek Bir Katılımla Büyük Bir Coşku İçerisinde Gerçekleştirildi.

Fakültemiz ev sahipliğinde düzenlenen “5. Ulusal 1. Uluslararası Hemşirelikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi” yüksek bir katılımla büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirildi.

Toplumsal, kurumsal ve bireysel olarak daha güçlü hemşireler teması ile ” 5. Ulusal 1. Uluslararası Hemşirelikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi”  15/17 Kasım 2018 tarihlerinde 3 günlük bir etkinlikle SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde  yapıldı.

Akademisyen klinisyenler ve öğrencilerden oluşan 450 kişilik bir katılımcı ile gerçekleşen kongrede 6 konferans ve 8 panelde alanında uzman ulusal ve uluslararası toplam 40 konuşmacı sunumlarını gerçekleştirdi. Katılımın yüksek olması nedeniyle farklı salonlarda senkronize bir şekilde bildiri sunumlarının yapıldığı kongrede 226 sözel bildiri sunumu ve 66 poster bildiri sunumu yapıldı.

Kongrenin açılışına Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sarıbıyık, SAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, Sakarya İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, SAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Yurdanur Dikmen ile Kongre Onursal Başkanı Ayhan Lash, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Savaşan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmasında Türkiye’de sağlık alanında önemli mesafeler katedildiğini belirtti. Sağlık alanında, uluslararası standartlarda bile birçok ülkenin başarabildiği seviyelerin sağlandığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Savaşan, “Her meslek kutsaldır ve toplumda bir ağırlığı kaldırır. Ancak doğrudan insana temas eden meslekler, ayrı bir övgüyü, takdiri, aynı zamanda da desteği hak ediyorlar. Sağlık birimlerinde çalışan bütün personeller bizim için çok kıymetlidir” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, konuşmasında Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin (ICN) çalışma temalarına değindi. Konseyin herkes için kaliteli hemşirelik bakımı sağlamayı amaçladığını belirten Altınkaynak, hemşirelik bilgi birikimlerini artırmak, küresel sağlık politikaları geliştirmek, tüm dünyada yeterli yetkin ve saygın hemşirelik mesleğinin varlığını sağlamak için çalıştığını kaydetti. ICN’nin bu noktada her yıl tema belirlediğini kaydeden Dekan Altınkaynak, bu temalar olan küreselleşme ile bilim ve teknolojideki gelişmeler dikkate alınarak bir strateji belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sakarya İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü de konuşmasında hemşireliğin sağlık sektörünün merkezinde yer aldığını, hemşirelik hizmetleri alanına yapay zeka ve teknolojinin dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Yurdanur Dikmen ise, hemşirelik mesleğinin geniş bir çalışma alanına sahip olduğuna işaret ederek, “Hemşireler doğumdan ölüme çok geniş bir yelpazede insanlığa sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu geniş çerçevede hizmet sağlayan hemşirelerin sürekli değişen ve gelişen dünya içerisinde değişimi kaçınılmazdır” diye konuştu.

Kongrenin Onursal Başkanı Ayhan Lash ise konuşmasında gücün diploma ile değil, yapılan iş ile ölçülmesi gerektiğini, bunun yolunun ise eğitimden geçtiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından SAÜ Devlet Konservatuvarı Dr. Öğr. Üyesi Önder Saygın Çetiner’in piyano dinletisi gerçekleşen kongre, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği Dr Serap Şener’in Dünya Sağlık Örgütü'nün Hemşirelik Mesleğinin Güçlendirilmesine Yönelik 2020 Hedefleri konferansı ile devam etti.  Toplumsal, kurumsal ve bireysel olarak daha güçlü hemşireler” teması doğrultusunda iki gün boyunca bilimsel tartışmalar ve sunumların yapıldığı kongre, 6 farklı ülkeden akademisyenin sunumları ile Farklı Ülkelerde Hemşirelikte Güçlenme Çalışmaları ve Politikaları: Uluslarası Bakış konulu son konferansın ardından ödül töreni ve kongre başkanı Doç. Dr. Yurdanur Dikmen’in kapanış konuşması ile sona erdi.

Kongremizde dereceye giren çalışmalar:

Sözel Bildiri Birincilik Ödülü

“Watson’ın İnsan Bakım Kuramı İle Dönüşümsel Liderlik Kuramına Temellenmiş Otantik Bakım Liderliği Modeli: Senaryo Analizi” İlkay Boz, Emine Kol

Sözel Bildiri İkincilik Ödülü

“Hemşirelerin Örgütsel Adalet Algıları ile Yapısal ve Psikolojik Güçlendirme Algılarının İncelenmesi” Şenay Şener Özalp, Ayşegül Oksay Şahin

Sözel Bildiri Üçüncülük Ödülü

“Farklı Kuşaktaki Hemşirelerin Mesleki Değerleri ve Etkileyen Faktörler” Selda Rızalar, Esra Yorgun, Büşra Ergün

Poster Bildiri Birincilik Ödülü

“Hemşireliğin Profesyonel Kimliği ve Mesleğin Değişen Yüzü” Yeşim Ceylantekin, Tuğçe Ayşakar, Sabire Nur Çınar

Poster Bildiri İkincilik Ödülü

“Sağlık Eğitiminde Sanal Gerçeklik Uygulamalarının Önemi”  Ayşe Dost, Esra Yorgun

Poster Bildiri Üçüncülük Ödülü