Ana Sayfa
Öğrenci
Kariyer Danışmanlığı

BİREYSEL KARİYER PLANLAMASI

İş dünyasındaki teknolojik, ekonomik ve sosyolojik değişimler nedeniyle bireyler değişime ayak uydurmak zorunda kalmaktadır. Gelecekteki değişimlere uyum sağlamak ve gelecekte iş kaygılarını azaltmak için bireyler kariyer planlaması yapma ihtiyacı hissetmektedir.

Türk Dil Kurumuna göre kariyer kavramı;  “Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık” olarak tanımlanmaktadır (http://www.tdk.gov.tr ). Günümüzde kariyer, bireyin sorumluluğunda biçimlenen çalıştığı örgütünde bu konuda destek olduğu bir olgu olarak görülmektedir. Kariyer planlaması ise; bireyin güçlü ve geliştirilmesi gereken taraflarını ortaya çıkarması, bilgi, beceri ve ilgilerine göre kariyer hedeflerini belirlemesi, önündeki fırsat ve seçenekleri değerlendirmesi, zaman planlaması yaparak bu hedeflere nasıl ulaşabileceği ile ilgili programlama yapması olarak ifade edilebilir.

Kariyer, insan yaşamında yaşam kalitesi ve yaşam tatminini önemli ölçüde etkilemektedir. Çünkü birey bilgi ve becerilerine uygun bir meslek seçimi yapmışsa mutlu olmakta, kişilik yapısıyla uygun olmayan bir meslek tercih etmişse mutsuz bireyler olmaktadır. Bireysel kariyer planlaması yapılırken, seçtiği mesleğin bireyin beklenti ve hedefleriyle uyumlu olması çok önemli bir konudur.

Kariyer Planlaması Neden Gereklidir?

İnsanların iş dünyasındaki rekabet ortamında mücadele edebilmeleri ve yaşam kalitelerini yükseltme istekleri kariyer planlamasına iten sebepler arasındadır. Kariyer planının yapılması ve uygulanması süreci uzun ve yorucu olsa da elde edilen başarı ve kariyer verilen emeğin ve gayretin en güzel karşılığıdır. Kariyer planlama aşamaları aşağıdaki gibi yürütülmelidir:

* Ne istiyorum? Kendim ve geleceğim için neler istiyorum? Hedeflerim neler?

*Zayıf ve güçlü yönlerim neler? Zayıflıklarımı nasıl güce çevirebilirim?

*Hangi alanda hangi pozisyonda çalışmak istiyorum? Bu iş bana uygun mu?

*Bu iş için uygun muyum? İşin bana yükleyeceği sorumlulukları taşıyabilecek konumda mıyım? Yeterli miyim? Bana verilen işlerin üstesinden gelebilir miyim?

*Bu işe uygun olmak için ne yapmalıyım? Eksiklerimi nasıl kapatırım?

Yukarıdaki gibi bireysel soruları kişi kendisi cevaplayarak bireysel kariyer planını yapmış olur.

Kariyer planlamasını sadece çalışan kişiler değil, çalışma hayatına başlayacak öğrenciler de yapabilir. Öğrenciler kendi hedeflerini, kendi ilgi alanlarını ve yeteneklerini belirledikten sonra en uygun işi araştırmalıdır. Öğrenciler iş ile ilgili deneyim kazanmak açısından stajlar yapabilir veya kurslara katılabilir.

Amacımız; öğrencilere öğrenim süreçlerini en iyi şekilde değerlendirerek mezuniyet sonrası kendi beceri, yetenek ve yetkinliklerine uygun alanlarda kariyerlerini planlamalarına yardımcı olmaktır. Öğrencilerimize kariyer farkındalığı yaratmak, kariyer yolculuklarında destek olmak amacıyla kariyer danışmanlık modülü geliştirilmiştir. Üniversitemizde geliştirilen kariyer danışma modülüne erişim aşağıda anlatılmıştır.

 

KARİYER DANIŞMANLIK MODÜLÜ

Öğrencilerimiz, https://danisman.sabis.sakarya.edu.tr linkinden girerek istedikleri öğretim elemanından kariyer planlamaları ile ilgili bilgi, öneri ve destek alabilir.

Öğretim elemanlarımız ise; SABİS sistemi üzerinden Akademik Bilgi Sistemine giriş yaparak "Danışmanlık Yönetimi" sekmesine ulaşıp "Kariyer Danışmanlık" menüsüne giriş yapabilecektir.

 

"GİDECEĞİNİZ YÖNÜ BİLMEK, HIZDAN DAHA ÖNEMLİDİR."

CLARİCE LİSPECTOR